Androniki Naska

School of Medicine of the National and Kapodistrian University of Athens /EFSA Panel of Experts on Nutrition

Androniki Naska is Professor of Hygiene and Epidemiology at the School of Medicine of the National and Kapodistrian University of Athens (NKUA) and Deputy Head (one of two) of the WHO Collaborating Centre for Nutrition and Health in Athens, Greece. Her research and scientific interests focus on nutritional epidemiology, including dietary assessment and diet-disease associations. As a faculty member, A. Naska participates in the teaching of epidemiology, research methodology, health promotion, prevention and public health to under- and post-graduate students of Medical Schools in Greece and abroad. A. Naska is Vice-Chair of the Nutrition, Novel Foods and Food Allergens Panel of Experts of the European Food Safety Authority (EFSA) and Chair of the EFSA Working Group on Tolerable Upper Intake Levels. A. Naska has served either as a senior member of the coordinating team or as a Principal Investigator in several research projects; she has recently coordinated a European research project on the application of risk-benefit assessment modeling in nutrition. A. Naska has published 315 original research papers and reviews (PubMed) and seven chapters in books in English. Her work, according to the Clarivate Web of Science, was cited more than 15.500 times and her Η-index was estimated to be 67.


Androniki Naska é professora de Higiene e Epidemiologia na School of Medicine of the National and Kapodistrian University of Athens (NKUA) e vice-chefe (um dos dois) do Centro Colaborador da OMS para Nutrição e Saúde em Atenas, Grécia. A sua investigação e interesse científico centram-se na epidemiologia nutricional, incluindo avaliação nutricional e associações alimentação-doença. Como membro do corpo docente, A. Naska participa do ensino de epidemiologia, metodologia de pesquisa, promoção da saúde, prevenção e saúde pública para alunos de graduação e pós-graduação de faculdades de Medicina na Grécia e no exterior. A. Naska é vice-presidente do Painel de Especialistas em Nutrição, Novos Alimentos e Alergênicos Alimentares da Autoridade Europeia para a Segurança dos Alimentos (EFSA) e presidente do Grupo de Trabalho da EFSA sobre Níveis Superiores de Ingestão Toleráveis. A. Naska atuou como membro sênior da equipa de coordenação ou como Pesquisador Principal em vários projetos de pesquisa; ela coordenou recentemente um projeto de pesquisa europeu sobre a aplicação da modelagem de avaliação de risco-benefício em nutrição. A. Naska publicou 315 artigos de pesquisa originais e revisões (PubMed) e sete capítulos em livros, em inglês. Seu trabalho, de acordo com o Clarivate Web of Science, foi citado mais de 15.500 vezes e seu Η-index foi estimado em 67.